Re: WiFi Calling już w Plusie! Przetestuj!

W tym dziale na Wasze pytania dotyczące Abonamentu odpowiadają specjaliści Plusa
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Awatar użytkownika
Mark #1
PlusManiak
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Re: WiFi Calling już w Plusie! Przetestuj!

Post autor: Mark #1 »

cedero pisze: 22 gru 2023, o 15:13 U mnie natomiast obserwuję co jakiś czas samoczynne wyłączanie się natywnego wifi calling (suwak). Po ręcznym włączeniu usługa działa prawidłowo przez jakiś czas (powiedzmy kilka dni) a potem sprawdzam w ustawieniach i znów jest wyłączona.
Ponadto aktualizacja softu wyłącza suwak.
IPhone 14 PRO na bieżąco aktualizowany.
Dokładnie mam ten sam problem (Iphone 12) z samoczynnym wyłączaniem wifi calling. Czy jest to związane z oprogramowaniem i ustawieniami przez Plusa ? Nie wiem czy dobrze zauważyłem ale chyba suwak wyłącza się w momencie gdy telefon ma stabilny zasięg macierzysty Plusa. Miało by to jakiś sens ale niestety są miejsca gdzie niestety Plus ma zasięg z jednej strony budynku i tylko tam jest stabilny zasięg a przechodząc do drugiego pomieszczenia zasięgu po prostu nie ma i trzeba od nowa włączyć suwak. Nie jest to może jakieś mega uciążliwe ale denerwuje.
cedero
Szalony PlusManiak

Post autor: cedero »

To o czym piszesz to priorytet VoLTE/LTE/3G nad VoWifi w konfuguracji Plusa. Tylko najczęściej podczas połączenia i pogorszeniu zasięgu sieci w mieszkaniu rozmowa spada z VoLTE na 3G i tu już nie ma gdzie tylko na 2G (z tego co wiem to na VoWifi może przejść tylko z VoLTE).
Takie zachowanie wymusza Plus poprzez swój konfig. Dodam że na T-Mobile działa to u mnie niemal idealnie (priorytet VoWifi które niemal non-stop jest aktywne). Jakość sygnału Plusa i TMobile w mieszkaniu mam porównywalną.
lolek2417
Nowy

Post autor: lolek2417 »

Witam, czy możecie mi doradzić ( bo już zaczynam wariować ), co może się dziać z WifiCalling że po 10-15 sekundach rozmowy zaczyna mnie u odbiorcy szarpać w głośniku i zniekształcać głos ?
Pacjent Huawei P30 Pro, operator plus, w domu światłowód 600 MB/s Orange.
Wcześniej nie widziałem takich problemów, od nie dawna nie mogę sobie poradzić.
W domu wifi tylko z jednego routera, bez żadnych wzmacniaczy itp.
Testowałem i na 2.4 i 5ghz - brak efektów
Żeby było śmieszniej testy odbywają się w pokoju gdzie stoi router, więc siła sygnału wifi jest super, testowałem komendą ping pod wifi sygnał, nie odnotowałem żadnych przerw czy dropów.

Rozmawiałem z kilkoma różnymi osobami które mają zasięgi, tylko ze mną występują dziwne zniekształcenia i przerwy w głosie.
Robert11
Prawie PlusManiak

Czemu u Was VoLTE, VoWIFI nie działa wcale i w Wasza sieć?

Post autor: Robert11 »

Czemu u Was VoLTE, VoWIFI nie działa wcale i w Wasza sieć?
Podaje smartfony:
1) Huawei Y7 2019, oprogramowanie oficjalne: komplikacja DUB-LX1 8.2.0184 (C432), EMUI 8.2, Android Oreo 8.1. LICENCJA USA I UE.
W T-Mobile działa, a u Was nie wcale na żadne oprogramowanie na tym modelu!

Oraz te na których na zacinającym EMUI 12 działa te Wasze VoLTE, ale z trochę starszym oficjalnym oprogramowaniu EMUI 11 już czemuś nie!

1) Huawei Mate 20 , flagowiec, EMUI 11 nie działa, Android 10. LICENCJA USA I UE. KOMPLIKACJA: 11.0.0.160 (C432E4R1P3), HMA-L29.
2) Huawei P30 , flagowiec, EMUI 11 nie działa, Android 10. LICENCJA USA I UE. KOMPLIKACJA: 11.0.0.190 (C431E11R2P3), ELE-L29.
3) Huawei P Smart Z 2019 , EMUI 10 nie działa TEŻ. Android 10. LICENCJA USA I UE. KOMPLIKACJA: 10.0.0.255 (C431E12R1P2), STK-LX1.

Dodam w inne sieci działa ok i na EMUI 12 I EMUI 11, tylko u Was jest z tym problem na powyżej wymienione modele!
I co one są certyfikowane u Was tylko na jedną wersję oprogramowania?

Proszę, pomoc, porady, odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2024, o 10:08 przez Marta_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie wątków - podobny temat.
Awatar użytkownika
Basia_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Basia_Plus »

Robert11,

usługa działa w Plusie. Listę aktualnie wspieranych urządzeń znajdziesz tutaj: https://www.plus.pl/wificalling
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Robert11
Prawie PlusManiak

@ Basia_Plus,

To ja wiem i patrzyłem ten wykaz. Te są w tym wykazie:
1) Huawei Mate 20 , flagowiec, EMUI 11 nie działa, Android 10. LICENCJA USA I UE. KOMPLIKACJA: 11.0.0.160 (C432E4R1P3), HMA-L29.
2) Huawei P30 , flagowiec, EMUI 11 nie działa, Android 10. LICENCJA USA I UE. KOMPLIKACJA: 11.0.0.190 (C431E11R2P3), ELE-L29.
3) Huawei P Smart Z 2019 , EMUI 10 nie działa TEŻ. Android 10. LICENCJA USA I UE. KOMPLIKACJA: 10.0.0.255 (C431E12R1P2), STK-LX1.

Ale w takiej konfiguracji powyżej to niestety u Was nie działa ani VoLTE ani VoWIFI z oficjalne EMUI 11. Czemu? I jak to certyfikujecie?
Działa tylko na zacinającym, wadliwym do tego, mało stabilnym EMUI 12.
W inne sieci, czyli T-Mobile, Play, Orange działa to poprawnie w obu konfiguracjach, czyli z EMUI 12 i ze STABILNYM EMUI 11 też.
A u Was tylko czemuś tylko na samym wadliwym EMUI 12. Więc co to jest robione?
Dodając, że nie działa to wcale u Was na tym i jest wcale nie certyfikowane czemuś tylko u Was, czyli:
1) Huawei Y7 2019, oprogramowanie oficjalne: komplikacja DUB-LX1 8.2.0184 (C432), EMUI 8.2, Android Oreo 8.1. LICENCJA USA I UE.
W T-Mobile działa, a u Was nie działa. wcale
zbych_in_flames
V.I.P.

Post autor: zbych_in_flames »

Bo pewnie producent nie dostarczył ustawień z pewnie żadną aktualizacją dla EMUI 11, zrobił to dopiero w wersją 12. W plusie wifi calling natywne było odpalane później niż u pozostałych operatorów, dlatego też więcej starszych modeli ma wsparcie u tamtych operatorów - kiedy mogły jeszcze dostawać update z konfiguracją.
Robert11
Prawie PlusManiak

@zbych_in_flames,

bardziej by pasowało, że operator Plus przestał wspierać EMUI 11 z jakiś względów lub nie wspierali tego EMUI 11 wcale wcześniej tym VoLTE i VoWIFI.
I temu teraz u nich tylko nie działa na EMUI 11, bo zaczęli to uruchamiać później od innych i widać zrobili to tylko na nowe, jak okazuje trochę wadliwe, niestabilne EMUI 12. A na inne oficjalne nakładki producenta troszkę starsze nie działa wcale.
I zaczęli nagle wspierać od wadliwego EMUI 12 jak pisałem, bo na tym tylko działa. A na EMUI 11, 10 nie chodź to certyfikowali i te 3 smartfony pod te VoLTE i VoWIFI. I teraz jest duży problem, bo nie działa tylko u nich na tym stabilnym EMUI 11.
I jak zaczęli to później to uruchamiać od innych to właśnie mniej smartfony ma te wsparcie i potem wychodzi takie coś że z jednym oficjalnym oprogramowaniem działa, a z drugim już nie wcale i dla tego samego smartfona i to jest certyfikowane poprawnie ich zdaniem. Dodając, że na wiele jeszcze wcale nie działa jak podawałem ten smartfon np. Huawei Y7 2019.
zbych_in_flames
V.I.P.

Robert11 pisze: 25 paź 2024, o 14:05 bardziej by pasowało, że operator Plus przestał wspierać EMUI 11 z jakiś względów lub nie wspierali tego EMUI 11 wcale wcześniej tym VoLTE i VoWIFI.
No wszystko spoko tylko:
1. Plus czy jakikolwiek inny operator nie robi żadnego wsparcia w tym zakresie. Operatorzy udostępnią konfiguracje producentom, którzy potem umieszczają ją w sofcie i dostarczają do użytkowników w formie aktualizacji.
2. Za update softu odpowiada producent sprzętu nie operator
Robert11 pisze: 25 paź 2024, o 14:05 I jak zaczęli to później to uruchamiać od innych to właśnie mniej smartfony ma te wsparcie i potem wychodzi takie coś że z jednym oficjalnym oprogramowaniem działa, a z drugim już nie wcale i dla tego samego smartfona i to jest certyfikowane poprawnie ich zdaniem. Dodając, że na wiele jeszcze wcale nie działa jak podawałem ten smartfon np. Huawei Y7 2019.
No wychodzi, że działa na nowszym (bo ta wersja dopiero dostała konfiguracje w sofcie), więc prawidłowo. Jakby było na odwrót, że działa na 11 a nie działa na 12 to wtedy było by dziwne.
Robert11
Prawie PlusManiak

@zbych_in_flames,

Może tak zdarzyć też, ze przy kilku szybkich aktualizacjach softu przez producenta, na którejś najnowszej wersji, też nie będzie działać wcale, więc to powinni robić na kilka pośrednich wersji i na starsze stabilne ostatnie też to poprawić i certyfikować. A nie tylko jedną ostatnią jak robią. Bo te najnowsze też są często wersjami Beta i nie działa to dobrze w większości przypadków, nie mówiąc o konkretnej usłudze, ale o całym smartfonie.
To czyli wynika Huawei nie udostępnił te ustawienia na EMUI 11 wcale, czy też Plus nie certyfikował tego na EMUI 11? Bo to nie działa i jedni drudzy mówią co innego i odsyłają od jednych do drugich. Huawei twierdzi ,że powinno działać i u nich jest ok, a tu Plus zwala winę na Huawei, że nie udostępnili te ustawienia, konfigurację pod te VoLTE i VoWIFI na EMUI 11, 10 również na te certyfikowane modele.
zbych_in_flames
V.I.P.

Już było to wyjaśnione. :roll:
wlo
V.I.P.

Post autor: wlo »

Pytanie mam dotyczące działania Wi-Fi Calling...
Biorąc pod uwagę, że mimo wyłączenia transmisji danych w roamingu i innych "zabezpieczeń" w telefonie, na billingach od Polkomtela regularnie pojawiają się rekordy z opłatami 2 zł netto za pakiety transmisji danych po 50 kB podczas pobytu za granicą (mówimy o granicy objętej RLAH - dla jasności), i to całkiem sporo tego jest czasem, chcę wyłączyć "systemowo" usługę roamingu na numerze. Rozumiem, że to nie będzie miało wpływu na działanie usługi Wi-Fi Calling w Plusie? Numer jest w Stanach dla uściślenia.
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Równie dobrze możesz włączyć tryb samolotowy na telefonie, a następnie włączyć WiFi. Efekt za granicą będziesz miał ten sam a VoWiFi będzie działać - czyli odetniesz telefon całkowicie od sieci, czyli jakbyś wyłączył roaming - brak zasięgu. Przynajmniej w sytuacji kryzysowej nie pozbawiasz się dostępu do sieci komórkowej - zawsze tryb samolotowy można wyłączyć.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
wlo
V.I.P.

Post autor: wlo »

mariusz9a pisze: 30 paź 2024, o 10:01 Równie dobrze możesz włączyć tryb samolotowy na telefonie, a następnie włączyć WiFi. Efekt za granicą będziesz miał ten sam a VoWiFi będzie działać - czyli odetniesz telefon całkowicie od sieci, czyli jakbyś wyłączył roaming - brak zasięgu. Przynajmniej w sytuacji kryzysowej nie pozbawiasz się dostępu do sieci komórkowej - zawsze tryb samolotowy można wyłączyć.
Wiem, wiem...
Ale problemem są te nieszczęsne pakiety, których być nie powinno, niż inne aspekty sprawy ;-)
Sytuację kryzysową bez problemu rozwiązuje amerykański numer. No i możliwość włączenia usługi roamingu w dowolnej chwili przecież ;-)

Poza tym, nie wszystkie telefony dają się tak ustawić. Chociaż w tym przypadku iPhone to jest, bodaj 15? Na pewno nie starszy niż 14.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2024, o 10:21 przez wlo, łącznie zmieniany 1 raz.
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Jak włączysz tryb samolotowy, to telefon zostanie odcięty od sieci komórkowej i pakietów "sygnalizacyjnych" nie będzie przesyłał.
Oczywiście możesz też wyłączyć roaming i w ten sposób pozbawić telefon zasięgu, a korzystać z VoWiFi.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
ODPOWIEDZ