Awaria BTS'a ?

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
jaszek7777
Starszy Plusmaniak
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Awaria BTS'a ?

Post autor: jaszek7777 »

Ja myślałem jeszcze o tropie dosyłu. Może ten padł, a stacja się wyłączyła. Awaria prądu była rozległa, objęła prawie całą gminę. I dość długa.
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

jaszek7777 pisze: 6 maja 2025, o 20:24 To w takim razie z dobroci serca radzę Plusowi, żeby się jednak zainteresował co się dzieje z ich siecią. Bo żeby się nie okazało, że właściciel się zmienił, a sieć się sypie. Bo reklamacji nie będzie rozpatrywał Cellnex. Pozdrawiam
Plus pewnie wie co się dzieje a może właśnie nic się nie dzieje. Specjalista Plusa nie ma informacji o które pytasz. Reklamacje zawsze możesz złożyć. Masz do tego zawsze prawo. W końcu prądu nie było i usług nie było - pisz.
Innym odpowiadają bo trochę o co innego pytają. Ty o zasilanie awaryjne - odpowiedź dostałeś że nie posiadają dostępu do takich informacji.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
jaszek7777
Starszy Plusmaniak

Zapytałem, w dużym uproszczeniu, czy stacja działa prawidłowo. Przecież zasilanie awaryjne jest częścią tej infrastruktury, czyż nie?

I nie, nikt nie napisał że nie ma dostępu do takich informacji. Chyba, że był to zbyt daleko idący skrót myślowy dający przestrzeń do interpretacji :-P
mariusz9a
Administrator
Administrator

Michał_Plus pisze: 6 maja 2025, o 10:53 jaszek7777, nie posiadamy takich informacji.
Jakby posiadali, to by Ci sprawdzili i napisali czy ma czy nie.
jaszek7777 pisze: 5 maja 2025, o 19:31 Witam,

czy na BT41553 (Miłomłyn) nie ma już żadnego zasilania awaryjnego? Wczoraj (04.05) nadajnik przestał pracować tuż po awarii prądu w okolicy, choć kiedyś w czasie takich awarii stacja pracowała nawet do 3 godzin, co pozwalało jeszcze załatwić to i owo, uprzedzić, czy zgłosić. Teraz nic. Co się zmieniło?
Nie wiem, może upośledzony jestem, ale pytanie wyraźnie brzmi czy wskazana stacja nie ma już zasilania awaryjnego i czy coś się w tym temacie zmieniło, a nie czy nadajnik działa prawidłowo :roll:
Więc odpowiedź dostałeś że nie posiadają takich informacji.
Obrazek
jaszek7777
Starszy Plusmaniak

Nie trzeba być dla siebie aż tak surowym. Zostańmy przy tym, że to moja wina. Po prostu zadaję nieprecyzyjne pytania. Podobnie jak wtedy, gdy pytałem czemu stacja nie działa jak pada, wtedy wszak też przeczytałem, że "nie mamy informacji", choć wówczas jeszcze sam Plus powiesił nową radiolinię wyższej częstotliwości, kierując ją na naprawdę odległą stację i najwyraźniej nie skojarzył tej zmiany z problemami, kiedy siąpi i że nagle ktoś przypadkiem pyta. O tym dowiedziałem się dopiero na stronie starostwa w sprawozdaniu PEM. Tu pewnie też ustalę, więc spokojnie, będę żył, a może i przy okazji się czegoś nauczę 😉

Dobrej nocy :)
mariusz9a
Administrator
Administrator

Po prostu obsługa klienta nie ma dostępu do wszystkich informacji jakie się klientowi wymarzą. Tyle :-)

Wzajemnie ;-)
Obrazek
xNexer
Początkujący PlusManiak

Problemy z zasięgiem/internetem LTE

Post autor: xNexer »

Witam,
Od pewnego czasu w miejscowości Orlina Duża gm. Gizałki bts id:32458 https://beta.btsearch.pl/?dataSource=lo ... 19&zoom=15 występuje problem z czasami zerowym zasięgiem oraz z zanikającym LTE. Problemy zaczęły się niecały rok temu i aż do dzisiaj pogarszają się z dnia na dzień, wcześniej zasięg był idealny oraz internet LTE osiągał prędkość 130/140mbps, która zdecydowanie wystarczała, niestety teraz jest to marne 10 mbps.
Czy to przez stary nadajnik? Czy jest jakaś informacja czy są przewidziane prace na tym nadajniku? W jakim czasie?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2025, o 08:08 przez Michał_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono wpis do właściwego tematu.
Awatar użytkownika
krzysztofsas
PlusManiak

Re: Kiedy LTE-A? LTE? HSPA+? pytania o planowany zasięg

Post autor: krzysztofsas »

Gostyń wlkp
Czy macie jakąś awarię?
Ul. wrocławska, bardzo kiepsko internet działa od dwóch dni
Ostatnio zmieniony 7 maja 2025, o 09:52 przez Michał_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono wpis do właściwego tematu.
Ślepy jak kret
Awatar użytkownika
Basia_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Basia_Plus »

Witaj xNexer,

nie mamy informacji o utrudnieniach dla BT32458. Aktualnie brak planów modernizacji tej stacji. Jakie są prędkości wg speed testu? Podaj proszę parametry sygnału. Utrudnienia są cały czas, czy w określonych godzinach?

krzysztofsas,

we wskazanej lokalizacji występowały przejściowe utrudnienia w dostępie do sieci, za co najmocniej przepraszamy. Aktualnie stacja pracuje prawidłowo. Prośba o restart urządzenia.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
xNexer
Początkujący PlusManiak

Basia_Plus pisze: 7 maja 2025, o 10:14 Witaj xNexer,

nie mamy informacji o utrudnieniach dla BT32458. Aktualnie brak planów modernizacji tej stacji. Jakie są prędkości wg speed testu? Podaj proszę parametry sygnału. Utrudnienia są cały czas, czy w określonych godzinach?
Prędkości według speedtestu mierzone chwilę temu ukazały max 10mbps pobierania oraz max 3mbps wysyłania, to diametralne pogorszenie względem czasu. Jeżeli chodzi o godziny to w czasie wieczornym (po 22-23) prędkość poprawi się maksymalnie o 20mbps względem pobierania oraz 5mbps względem wysyłania.
Awatar użytkownika
Basia_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Basia_Plus »

xNexer,

wskazuje to na duże obciążenie sieci z uwagi na liczbę jednocześnie korzystających ze stacji użytkowników.
Basia_Plus pisze: 7 maja 2025, o 10:14 Podaj proszę parametry sygnału.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Awatar użytkownika
krzysztofsas
PlusManiak

Mam pytanie, jak sprawdzacie parametry sieci?
Ślepy jak kret
xNexer
Początkujący PlusManiak

Basia_Plus pisze: 7 maja 2025, o 10:14 Podaj proszę parametry sygnału.
odległość od nadajnika 1.5 km w linii prostej, widać znaczne pogorszenie względem czasu
Obsługujący / LTE (LTE)
N: 0
MCC: 260
MNC: 1
Band: 3
TAC: 31001
ECI:
8309249
PCI: 461
eNB: 32458
LCID: 1
NID: 153/2
RSRP: 121
ASU: 19
Power: 794.3aW
RSRQ: -9
RSSNR: 0.0
CQI:
ΤΑ: 22
xNexer
Początkujący PlusManiak

krzysztofsas pisze: 7 maja 2025, o 13:03 Mam pytanie, jak sprawdzacie parametry sieci?
aplikacja network cell info lite
Awatar użytkownika
krzysztofsas
PlusManiak

A na ajfona , bo nic takiego nie ma, jakieś analyzery tylko.
Ślepy jak kret
ODPOWIEDZ