Awaria BTS'a ?
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
-
nzrh30
- Prawie PlusManiak
- Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Re: Awaria BTS'a ?
Witam, jakaś awaria na BT26477 urzadzenia logują sie do BTS w Jeleśni lub Hucisku?
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
nzrh30, odnotowaliśmy utrudnienia w tym rejonie.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ

Dzień dobry,
Czy występuje jakaś awaria BT33118 Karczowiska ? Brak zasiegu. Brak polaczenia jakiegokolwiek.
Czy występuje jakaś awaria BT33118 Karczowiska ? Brak zasiegu. Brak polaczenia jakiegokolwiek.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
XeeX, w obecnej chwili mogą występować utrudnienia w dostępie do sieci. Sytuacja jest nam znana. Nasi technicy pracują nad przywróceniem funkcjonalności.

Kiedy przewidywane uruchomienie?
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
BukeR, nie mamy takich informacji.

-
dkowalewski
- Nowy
BT11987 - czy były ostatnio realizowane jakieś prace na tym BTS ?
Od jakiegoś czasu w okolicy tego BTS mam problem z 5G. Modem łączy się z tą statacją jednak osiągi są tragiczne. Czy były może realizowane jakieś prace na tym BTS?
- Marta_Plus
- Specjalista Plusa
dkowalewski,
są w planach prace w zakresie dodania nowych pasm 5G. Jakie masz parametry sygnału?
są w planach prace w zakresie dodania nowych pasm 5G. Jakie masz parametry sygnału?

-
karolkostorz
- Nowy
Nadajnik BT24096 przestał obsługiwać 5G
Cześć, czy macie może jakieś informacje dlaczego nadajnik:
Plus (26001) ID: BT24096
Chudów, ul. Szkolna 72
przestał obsługiwać 5G? Od ponad roku korzystałem z tego nadajnika i udawało mi się osiągać prędkości około 200Mb/s, natomiast od kilku tygodni router korzysta tylko i wyłącznie z agregowanego LTE. Z tego co widzę na UKE, wygląda jakby pozwolenie znikło
Plus (26001) ID: BT24096
Chudów, ul. Szkolna 72
przestał obsługiwać 5G? Od ponad roku korzystałem z tego nadajnika i udawało mi się osiągać prędkości około 200Mb/s, natomiast od kilku tygodni router korzysta tylko i wyłącznie z agregowanego LTE. Z tego co widzę na UKE, wygląda jakby pozwolenie znikło
Ostatnio zmieniony 24 lut 2025, o 11:16 przez Michał_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono wpis do właściwego tematu.
Powód: Przeniesiono wpis do właściwego tematu.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
karolkostorz, stacja nigdy nie posiadała pasm 5G. Najbliższe jest w Knurowie, BT20941.

Witam!
Zwracam się z zapytaniem dotyczącym jakości usług sieciowych, z których korzystam. Choć przypuszczam, że problem może wynikać z przeciążenia nadajnika, chciałbym uzyskać dokładniejsze informacje na ten temat. Poniżej przedstawiam dane z dwóch speedtestów:
Speedtest z wczoraj wieczora:
https://i.imgur.com/fO7pHpD.png
Oraz speedtest z dzisiaj rana:
https://i.imgur.com/ayyu3rf.png
Sytuacja ta utrzymuje się od kilku miesięcy, niezależnie od okresu (nie tylko w czasie ferii). Prędkości internetu są identyczne zarówno w przypadku połączenia przez router 5G (z zasięgiem 5/5), jak i przez telefon na 5G.
Mam kilka pytań:
1. Czy obecna prędkość internetu, wynosząca 1-4 Mb/s w godzinach szczytowych (17:00 - 22:00), jest uznawana za normalne obciążenie sieci, szczególnie przy zasięgu 5/5? Zdaję sobie sprawę, że w godzinach nocnych i porannych prędkości są wyższe, jednak oczekiwałbym, że internet będzie działał w sposób bardziej stabilny i szybki również wieczorami. Prędkości rzędu 4 Mb/s znacząco utrudniają korzystanie z sieci.
2. Co mogę zrobić, aby poprawić jakość połączenia i zwiększyć prędkość internetu? Zasięg jest na poziomie 5/5, a prędkości są takie same zarówno na routerze, jak i na telefonie, więc domyślam się, że z mojej strony nie ma wiele do zrobienia.
3. Jeśli zostało mi do spłaty 20 rat za sprzęt (router), czy w przypadku rozwiązania umowy na internet, mogę jednorazowo spłacić pozostałą kwotę za sprzęt, aby zamknąć tę kwestię?
4. Czy sprzęt dostarczany przez Państwa w ramach umowy internetowej ma jakąś blokadę operatora? Chciałbym wiedzieć, czy mogę bez problemu zainstalować kartę SIM innego operatora i korzystać z urządzenia, czy może operator zakłada jakąś blokadę na ten sprzęt.
BTS to BT44724
Z góry dziękuję za odpowiedzi i liczę na jak najszybsze rozwiązanie moich wątpliwości.
A tu jeszcze w ramach ciekawostki
Pozdrawiam.
Zwracam się z zapytaniem dotyczącym jakości usług sieciowych, z których korzystam. Choć przypuszczam, że problem może wynikać z przeciążenia nadajnika, chciałbym uzyskać dokładniejsze informacje na ten temat. Poniżej przedstawiam dane z dwóch speedtestów:
Speedtest z wczoraj wieczora:
https://i.imgur.com/fO7pHpD.png
Oraz speedtest z dzisiaj rana:
https://i.imgur.com/ayyu3rf.png
Sytuacja ta utrzymuje się od kilku miesięcy, niezależnie od okresu (nie tylko w czasie ferii). Prędkości internetu są identyczne zarówno w przypadku połączenia przez router 5G (z zasięgiem 5/5), jak i przez telefon na 5G.
Mam kilka pytań:
1. Czy obecna prędkość internetu, wynosząca 1-4 Mb/s w godzinach szczytowych (17:00 - 22:00), jest uznawana za normalne obciążenie sieci, szczególnie przy zasięgu 5/5? Zdaję sobie sprawę, że w godzinach nocnych i porannych prędkości są wyższe, jednak oczekiwałbym, że internet będzie działał w sposób bardziej stabilny i szybki również wieczorami. Prędkości rzędu 4 Mb/s znacząco utrudniają korzystanie z sieci.
2. Co mogę zrobić, aby poprawić jakość połączenia i zwiększyć prędkość internetu? Zasięg jest na poziomie 5/5, a prędkości są takie same zarówno na routerze, jak i na telefonie, więc domyślam się, że z mojej strony nie ma wiele do zrobienia.
3. Jeśli zostało mi do spłaty 20 rat za sprzęt (router), czy w przypadku rozwiązania umowy na internet, mogę jednorazowo spłacić pozostałą kwotę za sprzęt, aby zamknąć tę kwestię?
4. Czy sprzęt dostarczany przez Państwa w ramach umowy internetowej ma jakąś blokadę operatora? Chciałbym wiedzieć, czy mogę bez problemu zainstalować kartę SIM innego operatora i korzystać z urządzenia, czy może operator zakłada jakąś blokadę na ten sprzęt.
BTS to BT44724
Z góry dziękuję za odpowiedzi i liczę na jak najszybsze rozwiązanie moich wątpliwości.
A tu jeszcze w ramach ciekawostki
Noo… od 2010 roku mamy już 15 lat technologicznej ewolucji, a prędkości pozostają wciąż na tym samym poziomie.Prędkość 5 Mb/s była typowa dla internetu w Polsce w latach 2008–2010. Wtedy to, szczególnie w przypadku internetu DSL (stałego łącza), prędkości na poziomie 1–5 Mb/s były stosunkowo powszechne. Z biegiem lat, wraz z rozwojem infrastruktury, takich prędkości zaczęto uznawać za stosunkowo niskie, a średnia prędkość zaczęła szybko rosnąć.
Pozdrawiam.

- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
AZRAEL, osiągana prędkość zależy od wielu czynników, w tym od wykorzystywanego Urządzenia telekomunikacyjnego, jego kategorii i oprogramowania, w tym działających aplikacji, wykorzystywanej technologii sieciowej, siły i jakości sygnału radiowego, odległości od stacji bazowej, czynników wpływających na propagację fal radiowych (takich jak uwarunkowania geograficzne, urbanistyczne, atmosferyczne, struktury i tłumienności materiałów budowlanych użytych do konstrukcji budynku), liczby i aktywności innych użytkowników końcowych obsługiwanych przez poszczególne stacje bazowe. Na niektórych obszarach Polski dostępne są tylko wybrane technologie sieciowe, a zatem parametry Usługi dostępu do internetu mogą być różne w zależności od miejsca korzystania z tej usług.
Pierwszy speed test wskazuje na duże obciążenie stacji z uwagi na liczbę i aktywność innych użytkowników obsługiwanych przez stacje.
Pierwszy speed test wskazuje na duże obciążenie stacji z uwagi na liczbę i aktywność innych użytkowników obsługiwanych przez stacje.
Tak.
Nie.

Czyli w moim przypadku nic z tym nie można zrobić bo po prostu operator sprzedał za dużo umów na internet i telefonów z dostępem do sieci 5G i w związku z tym nadajnik jest przeciążony - jak to zwykle bywa w większych wsiach gdzie stawiają jeden nadajnik na 5 miejscowości.
Czyli na ten moment pozostaje mi czekać aż operator wprowadzi w przyszłości 6G, będzie chodzić 1-2 lata b. dobrze a wtedy znów nadajniki będą przeciążone?
Czyli na ten moment pozostaje mi czekać aż operator wprowadzi w przyszłości 6G, będzie chodzić 1-2 lata b. dobrze a wtedy znów nadajniki będą przeciążone?

BT43478 przestał nadawać w 5G ,czy plus mi wyłączył możliwość logowania się w moim abonamencie? LTE i reszta działa tylko 5G padło.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
elektryk, BT43478 ma dwa pasma 5G, N200 i N2600. Sprawdź, z jaką stacja się łączysz.