Rok ważności konta

W tym dziale pytamy o Plus Mix i Plus/Plush na Kartę. Odpowiedzi udzielą Wam specjaliści Plusa
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
vvvv
PlusManiak
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Rok ważności konta

Post autor: vvvv »

DZień dobry,
od lat mam w Plusie rodzinne telefony. Chcę teraz kupić kolejny nowy starter z nowym numerem, ale stary numer chcę mieć jako awaryjny domowy. Do tej pory był na taryfie Plus elastyczna na kartę, z pakietem gigabanku i promocją rozmawiaj i smsuj i mmsuj bez limitu.

Teraz - skoro ma być awaryjnym domowym telefonem - nie chcę go już doładowywać dopóki ma jakieś pieniądze. Chcę by miał Rok wazności konta, ale chcę zostawić uzbierany Gigabank, a z promocji bez limitu oczywiście muszę zrezygnować, bo by mi pobierało pieniądze (czy tak?).

I teraz:
1. czy Rok ważności konta oznacza, że przez rok mogę dzwonić i smsować według cennika dopóki mam jakieś środki, BEZ DOŁADOWANIA?
2. Jaki cennik bedzie, gdy zrezygnuję tu z promocji Bez limitu?
3. Jak na tej taryfie włączyć Rok ważności konta kodem?
4. Jakim kodem zrezygnowac z promocji Bez limitu?
5. Jak zostawić sobie gigabank? (czy trzeba coś robić, czy nic?)

A co do nowego numeru:
6. Czy moge mieć tę samą co stara taryfę Plus elastyczna na kartę z Gigankiem, czy są już lepsze, tańsze ze srednim lub małym internetem, bo nie potrzebuję dużo?
7. Czy są promocje rozmawiaj, smsuj i msmsuj bez limitu tańsze niż promocja za 30 złotych miesięcznie?
8. A może jest jakaś nowa taryfa oferująca rozmowy i smsmy i msmsy bez limitu i trochę internetu w gigabanku, a do tego rok wazności konta?

Strona Plusa z ofertami jest tak zawiła i wielopoziomowa, że nie sposób się zorientowac w tych promocjach i taryfach.
Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Joanna_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Joanna_Plus »

Witaj vvvv,
vvvv pisze: 11 mar 2026, o 18:59 1. czy Rok ważności konta oznacza, że przez rok mogę dzwonić i smsować według cennika dopóki mam jakieś środki, BEZ DOŁADOWANIA?

Tak.
vvvv pisze: 11 mar 2026, o 18:59 2. Jaki cennik bedzie, gdy zrezygnuję tu z promocji Bez limitu?
Cennik dla taryfy Plus Elastyczna znajdziesz np. tutaj: https://api.plus.pl/tos/d32f9ef705af014 ... 55a861.pdf
vvvv pisze: 11 mar 2026, o 18:59 3. Jak na tej taryfie włączyć Rok ważności konta kodem?
Szczegóły na tej stronie: https://www.plus.pl/waznekonto
vvvv pisze: 11 mar 2026, o 18:59 4. Jakim kodem zrezygnowac z promocji Bez limitu?
Jeżeli jest to promocja Rozmawiaj, SMS-uj, MMS-uj bez limitu, to wyłączysz ją przez SMS: KONIEC 3BL na numer 2601: https://api.plus.pl/tos/9c37dd0637d10c8 ... a9a4f7.pdf
vvvv pisze: 11 mar 2026, o 18:59 5. Jak zostawić sobie gigabank? (czy trzeba coś robić, czy nic?)
Usługa pozostaje na koncie do momentu jej dezaktywacji. Oczywiście GB po upływie ich terminu ważności ulegają wyłączeniu: https://api.plus.pl/tos/c4ef7443f3bbcde ... 61c702.pdf
vvvv pisze: 11 mar 2026, o 18:59 A co do nowego numeru:
6. Czy moge mieć tę samą co stara taryfę Plus elastyczna na kartę z Gigankiem, czy są już lepsze, tańsze ze srednim lub małym internetem, bo nie potrzebuję dużo?
7. Czy są promocje rozmawiaj, smsuj i msmsuj bez limitu tańsze niż promocja za 30 złotych miesięcznie?
8. A może jest jakaś nowa taryfa oferująca rozmowy i smsmy i msmsy bez limitu i trochę internetu w gigabanku, a do tego rok wazności konta?
Wszystko zależy od tego jaki starter nabędziesz. Żeby posiadać taryfę Plus Elastyczna, nowy numer musi być zakupiony właśnie z tą ofertą, ponieważ nie ma już możliwości migracji do tego planu taryfowego.

Zmiana taryfy aktualnie dostępna jest w ramach 3 planów:
- Taryfa: GIGA Plus,
- Taryfa: Prosto na Kartę,
- Taryfa: MAXI PLUSH.

Zestawienie pakietów i promocji dostępnych w tych ofertach znajdziesz w naszym FAQ.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Awatar użytkownika
sl@w_es
Administrator
Administrator

Post autor: sl@w_es »

vvvv,

z jakiej taryfy byś nie korzystał to pomimo aktywnej promocji Rok Ważności Konta i tak musisz w ciągu 30 dni wydać minimum 5 zł na usługi oferowane przez Operatora. Nie wydasz lub wydasz mniej to Plus sam pobierze z konta 5 zł lub różnicę między tą kwotą, a środkami wydanymi przez Ciebie. Nazywa się to Opłatą za utrzymanie numeru (UOKiK przygląda się tej opłacie).
„Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi.” - Stanisław Jerzy Lec
Pablo82
PlusManiak

Post autor: Pablo82 »

Witam. Proszę specjalistów tego forum o przyśpieszenie mojego zgłoszenia CASE/260315/314
Chodzi o włączenie usługi rok ważności konta w taryfie Nowy Plush na kartę. Gdyż w aplikacji oraz na stronie iplus mam w pakietach i usługach zamiast włącz usługę to pisze mi zrezygnuj z usługi. Dodam, że mam wymagane 10zł na koncie do włączenia usługi a mimo to nie mogę tego zrobić ani w aplikacji ani na stronie iplus. Z góry dziękuję za pomoc Pablo82.
Awatar użytkownika
Ron
Moderator

Post autor: Ron »

Pablo82 pisze: 15 mar 2026, o 13:53 .. . Gdyż w aplikacji oraz na stronie iplus mam w pakietach i usługach zamiast włącz usługę to pisze mi zrezygnuj z usługi.. .
a za pomocą SMSa? SMS o treści:
KUPUJE PLUSHWAZNYROK na numer 2601
Pablo82
PlusManiak

@Ron wiem o smsie, dzięki ale chciałem to zrobić zdalnie, gdyż kartę mam w routerze, a na chwilę obecną nie mogę być na miejscu aby ją wyjąć z routera do telefonu.
Awatar użytkownika
Joanna_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Joanna_Plus »

Witaj Pablo82,
Pablo82 pisze: 15 mar 2026, o 13:53 Gdyż w aplikacji oraz na stronie iplus mam w pakietach i usługach zamiast włącz usługę to pisze mi zrezygnuj z usługi.

Świadczy to o tym, że aktualnie ta usługa na koncie jest włączona.
Pablo82 pisze: 15 mar 2026, o 13:53 Proszę specjalistów tego forum o przyśpieszenie mojego zgłoszenia CASE/260315/314
Prośba przekazana dalej.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Pablo82
PlusManiak

Z BOK Plusa mnie nie pomogli, ale mniejsza z tym. Sam rozwiązałem sobie problem. Poczekałem, aż usługa Rok ważności konta sama mi się wyłączy, bo kończył się u mnie jej termin ważności. Po czym włączyłem ją smsem, tak jak pisał @Ron.
Ps. Szkoda tylko, że nie dało się tego zrobić zdalnie, tylko trzeba było przekładać kartę sim do telefonu i zrobić to przez wysłanie sms, a nie przez aplikację lub stronę iplus.
Awatar użytkownika
Ron
Moderator

Post autor: Ron »

Ewentualnie można usługę wyłączyć i aktywować ponownie.
ODPOWIEDZ