Problemy z włączeniem czatów RCS

Roaming, Muzodajnia, Program 5Plus, Drogowskaźnik, Plus Online. Wszytko inne co związane z siecią Plus+...
GChmurka
Początkujący PlusManiak
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Problemy z włączeniem czatów RCS

Post autor: GChmurka »

Czy w plusie obecnie są jakieś problemy z aktywacją czatów RCS.

Testowane na 2 numerach z plusa.

Na obu nie mogę włączyć rcs.
Wisi albo na błędzie 3000 (łączy) albo na 3202 (za dużo nie udanych prób).

Mój telefon wspiera RCS.
Rok temu byłem w Plusie i działało, teraz siedziałem w T-mobile tez 0 problemów, teraz znów wróciłem do plus i problem. Nie działa też na wsadzonej karcie na której mam mobilny internet (5g). 😭

W aplikacji Google - zarządzaj kontem Google - dane osobowe - telefon

Jest podany mój numer telefonu (ten co przeniosłem do plusa) i jest oznaczony jako zweryfikowany, po wsadzeniu karty plusa z internetem mobilnym dodało ten drugi numer i też jest zweryfikowany (z dokumentacji wynika, że Google sobie to weryfikuje jakimiś niewidocznym sms). Więc od strony googla ładnie numer widzi.

Próbowałem wszystkich sztuczek bo walczę z tym od 2 dni.
1. Czyszczenie pamięci i danych aplikacji Google Wiadomości

2. Odinstalowanie aktualizacji Google wiadomości i zainstalowanie jej ponownie

3. Reinstalacja i ponownie zainstalowanie aplikacji Uslugi operatora

Skasowałem nawet swój numer z przypisania do konta Google i podałem go ponownie po jakimś czasie....

Ktoś coś wie?
domur
PlusManiak

Re: Problemy z włączeniem czatów RCS

Post autor: domur »

w Plusie nie została wdrożona funkcjonalność RCS zgodna ze standardem GSMA, Google ma swój komunikator, którego sieć Plus nie blokuje ale to nie jest RCS, marketingowo tak to nazywają ale to jest ich komunikator w wiadomościach google. Działa tak samo jak WhatsApp itd, kontaktuj się z googlem
GChmurka
Początkujący PlusManiak

Re: Problemy z włączeniem czatów RCS

Post autor: GChmurka »

Ok to jak technicznie Google potwierdza numer w swoim Messenger?
Pieszej, że tak samo jak wszystko czyli jakoś sms który się nie pokazuje w aplikacji ale widzę, że numer należy do tego kto chce aktywować.
Tak mi się zdaje. Tylko po co im znać operatota, w błędach jest plus więc jakoś wiedzą do którego operatora należy numer...
Załączniki
Screenshot_20260131_202232_com.google.android.apps.messaging_edit_12555266962146.png
ODPOWIEDZ